Het project Scheldeland Industriecultuur
Het Netwerk ScheldeLand IndustrieCultuur nodigt haar bezoekers uit om de fascinerende historische verbindingen te ervaren tussen industrieel erfgoed en eigentijdse innovatieve industrieën en infrastructuur.
Europa
Dankzij de activiteiten van de Europese vereniging European Route of Industrial Heritage (ERIH e.V.) is het veelzijdige industriële erfgoed sinds 1999 bekend en herkenbaar geworden in een netwerk voor industriële cultuur in Europa. Alleen ruim 2200 bezoekbare erfgoedsites in geheel Europa worden vermeld en toegelicht op de ERIH-website, en deze staan voor de tegelijkertijd ruim 2200 organisaties met hun vele betrokken medewerkers en vrijwilligers.
Het is een buitengewoon waardevol Europees bezit dat van groot belang is voor beleving van de geschiedenis van Europa – als het eerste industriële continent. Dit Europese bezit maakt het mogelijk om, afhankelijk van persoonlijke interesses, de sites van historische innovatie, mechanisatie, werk, productie of, in monumentale gebouwen en infrastructuur, de schatten van het Europese culturele erfgoed te ervaren.
Niet in de laatste plaats geldt dat voor het Zeeuwse en Vlaamse gebied waarvoor het project Netwerk ScheldeLand IndustrieCultuur wordt ontwikkeld.
ScheldeLand IndustrieCultuur
ScheldeLand IndustrieCultuur beslaat een grensoverschrijdend netwerk waarmee industrieel erfgoed en actuele innovatieve industrieën voor bezoekers herkenbaar worden gemaakt. Het betreft zowel het materiële ‘gebouwde’ erfgoed, als het immateriële ‘verhaal’ van mens en industriecultuur. ScheldeLand IndustrieCultuur schept herkenbare samenhang in het nu nog gefragmenteerde aanbod van industrieel erfgoedlocaties, waardoor het mogelijk wordt de bestaande kwaliteiten optimaal te benutten.
Het netwerk krijgt een merknaam waarmee de relatie tussen de uiteenlopende, fascinerende bezoekbare ‘Points of Interest’ wordt gelegd. ScheldeLand IndustrieCultuur wordt een actief netwerk, hetgeen betekent dat organisaties en hun vertegenwoordigers die betrokken zijn bij de exploitatie van deze Points of Interest, met elkaar samenwerken ter versterking van de culturele identiteit van de regio.
Eerste en tweede fase
Gedurende de eerste fase van het project (2022-2023) is een grensoverschrijdend basisnetwerk van Ankerpunten ontstaan, samen met enkele ‘pilot’ projectonderdelen.
Tijdens een tweede fase (mogelijks vanaf 2024) van het project willen we het actieve basisnetwerk van bezoekbare Ankerpunten uitbreiden met verdere Ankerpunten, Rustpunten, Ambassadeurs van de Industriecultuur en andere relevante locaties. Er vindt verdere intensivering plaats met onder meer een uitgebreide website, onderwijsprogramma, speciale informatiepunten van spannende geschiedenis, lokale spoorzoeknetwerken industriecultuur, een jaarlijks publieksevenement voor industriecultuur, een grensoverschrijdende verbinding van Zeeuwse en Vlaamse erfgoedlijnen, en het oprichten van een organisatie voor de samenwerking tussen de deelnemers in het Netwerk ScheldeLand Industriecultuur.
Voor het realiseren van een tweede fase van het project worden in 2024 de mogelijkheden onderzocht om financiële middelen uit het Europese programma voor INTERREG Vlaanderen-Nederland 2021-2027 aan te vragen, in samenhang met co-financiering door de betrokken overheden en regionale industrie gerelateerde organisaties binnen het North Sea Port District.